گزارش جلسه آشنایی با مراکز علمی و پژوهشی تاریخ اسلام و الهیات و معارف اسلامی پاکستان
انجمن ایرانی تاریخ مرکز استان کرمانشاه با همکاری معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه رازی، پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی غرب کشور، گروه علوم تاریخی و گروه الهیات دانشگاه رازی، مرکز مطالعات تاریخی (اسناد، آرشیو و موزه) و انجمن علمی دانشجویی تاریخ دانشگاه رازی در تاریخ 28 مهر 1403 ساعت21 الی 23 جلسه «آشنایی با مراکز علمی و پژوهشی تاریخ اسلام و الهیات و معارف اسلامی پاکستان » را با سخنرانی دکتر رضوان حیدر شیرازی، پژوهشگر تاریخ از لاهور – پاکستان به صورت مجازی برگزار کرد.
در ابتدا دکتر پوریا اسمعیلی مدرس گروه علوم تاریخی دانشگاه رازی به عنوان دبیر جلسه به معرفی پژوهشگر پرداخت و راجع به موضوع مورد بحث نیز مقدمهای را بیان کرد. سپس دکتر رضوان حیدر شیرازی سخنان خود را آغاز نمود. ایشان در آغاز تاریخچه اسلامپژوهی در پاکستان را به اختصار توضیح دادند، سپس ساختار پژوهشگاهها و مراکز علمی غیر دولتی این کشور مانند: تحریک نفاذ فقه جعفریه، مرکز آموزشی و فرهنگی جمعیت اسلامی دانشجویان پاکستان و جمعیت اسلامی طلبه پاکستان، حرکت بین المللی منهاج القرآن، مرکز دعوت اسلامی، مؤسسه اسلامی بقیة الله، مؤسسه تحقیقاتی فرید ملت و مؤسسه تنظیم اسلامی و غیره در حوزه تاریخ و الهیات و معارف اسلامی را با ذکر جزئیات معرفی کردند.
ایشان در ادامه فعالیتهای این مراکز را نیز بدین شرح بیان کردند:
برگزاری برنامههای هفتگی و ماهیانه آموزش قرآن و حدیث، برنامههای آموزشی در سطح ملی و ایالتی، برگزاری کنفرانس و گردهمایی عمومی و راهپیمایی، راه اندازی کتابخانه با سالن مطالعه و بانک کتاب، برگزاری کلاسهای هفتگی آموزش مبانی اسلام و تجوید، برپایی محفل قرآن و مطالعه، انتشار و اشاعه ادبیات اسلامی، مبارزه با مفاسد اجتماعی و اخلاقی در جامعه و دانشگاه ها، ارائه مساعدتهای آموزشی به دانشجویان نظیر اعطای بورسیه تحصیلی و برگزاری مجالس سخنرانی و مباحث گروهی.
در ادامه به وضعیت دانش تاریخ و علوم اسلامی در دانشگاههای دولتی اشاره نمودند که به دلیل پرداختن به علوم و فنون جدید و گسترش آن در پاکستان کمتر به علوم اسلامی میپردازند؛ اما در مؤسسات غیر دولتی همان طور که گفته شد از جایگاه ویژهای برخوردار است به طوری که، با دانشگاههای ایران و کشورهای مختلف عربی به ویژه عربستان و مصر در ارتباط هستند و تبادل استاد، پژوهشگر و دانشجو انجام میدهند.
سپس دکتر روح اله بهرامی، عضو هیئت علمی گروه علوم تاریخی دانشگاه رازی و رئیس انجمن ایرانی تاریخ مرکز استان کرمانشاه سؤالاتی را از دکتر شیرازی در راستای وضعیت زبان و ادبیات فارسی در پاکستان پرسیدند که ایشان هم اوضاع زبان فارسی را با وجود غلبه زبان انگلیسی در آن کشور مطلوب ارزیابی کردند و مردم پاکستان را به سبب نزدیکی شیفته ایران قلمداد کردند.
وی در خاتمه مهمترین رسالت نهادهای علمی و فرهنگی پاکستان را دفاع از آرمانهای اسلامی و ایجاد وحدت میان مسلمانان دانست که با وجود تفرقهافکنیهای دولتهای غربی و ایجاد ناامنی در این کشور اما همچنان محققان علوم اسلامی تلاش میکنند تا فضای مطلوبی را در این سرزمین فراهم آورند و میان اهل سنت و شیعیان اتحاد ایجاد کنند. همچنین در مراکز علمی و کتابخانههای پاکستان اسناد تاریخی بسیاری وجود دارند که محققان ایرانی میتوانند به صورت حضوری و یا از طریق دانشجویان پاکستانی که در ایران تحصیل میکنند به این اسناد دسترسی داشته باشند. در نهایت، قرار شد تا در آینده نزدیک نشستی مشترک میان انجمن ایرانی تاریخ مرکز استان کرمانشاه با محققان پاکستانی در حوزه تاریخ و زبان و ادبیات فارسی برگزار گردد.
گزارش:
دکتر پوریا اسمعیلی
راههای ارتباطی با انجمن ایرانی تاریخ
پایگاه رسمی انجمن ایرانی تاریخ
http://www.is-history.ir
کانال تلگرام انجمن ایرانی تاریخ
https://t.me/ishistory
اینستاگرام انجمن ایرانی تاریخ
https://www.instagram.com/ishistory_ir
انجمن ایرانی تاریخ در پیام رسان ایتا
https://eitaa.com/ishistory
انجمن ایرانی تاریخ در پیام رسان بله