اخبار, اخبار نشست‌های انجمن ایرانی تاریخ, شعبه قزوین

یادداشت دکتر محسن الویری؛ رئیس کارگروه علوم تاریخی شورای تحول علوم انسانی دربارۀ ششمین کنگره تاریخ‌دانان ایران

حضور در ششمین کنگره تاریخ‌دانان

روزهای چهارشنبه و پنج‌شنبه ۸ و ۹ شهریور ۱۴۰۲، ششمین کنگره ملی تاریخ‌دانان ایران از سوی انجمن ایرانی تاریخ با عنوان “تاریخ صنعت و صنعتگران ایرانی؛ از صنایع دستی دیروز تا کارخانه‌های امروز” در دانشگاه بین‌المللی امام خمینی قزوین برگزار شد.

حضور حقیر در این کنگره به یُمن محبت اعضای محترم هیأت مدیره انجمن و به بهانه خدمت‌گزاری در کارگروه علوم تاریخی وزارت عتف و شورای تحول میسور افتاده بود.

چهار برنامه جانبی این کنگره افزون بر نشست افتتاحیه، نشست‌های علمی (پنل‌ها) و میزگرد مرتبط با موضوع کنگره، عبارت بود از: برگزاری کارگاره روش نوین تدریس ویژه دبیران تاریخ استان، نشست مشترک اعضای هیأت مدیره انجمن ایرانی تاریخ با رؤسای شعب استانی انجمن، بازدید از آرامگاه میرزا مسعود شیخ‌الاسلام و مراسم نکوداشت استادان قزوینی پیش‌کسوت تاریخ مرحوم دکتر احسان اشراقی و مرحوم دکتر ناصر تکمیل‌همایون.
در لابلای برنامه‌ها، تقدیر از نمایندگان موقوفات و اعطای تندیس به ارائه کنندگان مقاله هم صورت گرفت.

در هنگامه‌ای که دست اندر کاران علم و فرهنگ کشور از یک سو و بیگانگان دشمن‌خو و نامهربان این مرز پرگوهر از سوی دیگر هر دو ـ خواه آگاهانه و خواه ناآگاهانه ـ غبار نومیدی در بین جوانان و دانشگاهیان ما می‌پراکنند، برگزاری این کنگره با دستانی خالی اما با انگیزه و اراده‌ای عالی، بی هیچ چشم‌داشتی از این و آن اما پشت‌گرم به سخت‌کوشی، فروتنی و از خودگذشتگی اعضای انجمن و دیگر علاقمندان بارقه امیدی شوق‌آور و امیدبخش و بی هیچ گزافه‌گویی شایسته ساییدن پیشانی شکر به آستان پروردگار بود؛ خدایشان پاداش خیر دهاد و در پی گرفتن این راه استوار گرداناد.

آورده‌ها و یافته‌های رسمی و غیررسمی این نوع گرد هم آمدن‌ها فراوان و ماندگار است. سه ویژگی برجسته این کنگره از آن روی که شایسته الگوبرداری از سوی تاریخ‌باوران و تاریخ‌یاوران است، به باور من، چنین بود:

ابتکار در انتخاب موضوع صنعت ـ این موضوع پیوند دانش تاریخ با مردم را با تکیه بر یکی از نقاط کانونی اثرگذار بر همه ابعاد زیست مردم از یک سو و رویارویی تمدنی با غرب از سوی دیگر آسان می‌کند و زمینه بسط و گسترش بسیار دارد. در پاره‌ای از مقالات ارائه شده سرنخ و سرمشق بسیار خوبی برای پژوهش‌های تکمیلی آینده در این زمینه ارائه شد.

همراه ساختن متولیان موقوفات برای پشتیبانی از کنگره ـ پشتیبانی این کنگره از سوی سه موقوفه شیخ الاسلامی، امین الرعایا و مولاوردیخانی ابتکاری ستودنی برای نشان دادن ظرفیت بسیار بالا وفراگیر وقف در همه استان‌های کشور برای پشتیبانی از فعالیت‌های علمی تاریخی بود. تقویت و ادامه این روند نه تنها فعالیت‌های علمی تاریخی در پیوند با زندگی مردم و سرنوشت کشور را تقویت می‌کند، بلکه تقویت استقلال و وجه مدنی انجمن را هم به دنبال دارد.

محدود نکردن مدعوان جلسه به دانشگاهیان ـ دعوت از صاحبان صنایع و یا نهادهای مرتبط با صنعت و به ویژه دعوت از معلمان تاریخ مدارس استان برای حضور در کنگره و حتی ارائه مقاله اقدامی بسیار شایسته برای عمومی‌تر شدن دانش تاریخ و تقویت خانواده بزرگ تاریخ بود که در صورت استمرار، برکات آن در سال‌های آینده آشکار خواهد شد.

واکاوی ابعاد و بایدها و نبایدهای هر سه موضوع که ذکر شد، نیازمند گفت‌وگوهایی هم‌افزاست که دوستان انجمن در صورت احساس نیاز بدان خواهند پرداخت. سه درخواست و پیشنهاد نیز به حضور دوستان عزیز برگزار کننده پیش‌کش می‌شود:

پخش مستقل تمام نشست پایانی ویژه نکوداشت استادان قزوینی پیش‌کسوت تاریخ و یا دست کم پخش سخنان آقای دکتر شعبانی و آقای دکتر خیراندیش. این نکوداشت به صورت عام و سخنان این دو استاد بزرگوار به صورت خاص بسیار اخلاقی، عالمانه و درس‌آموز بود. بازیابی هویت خانواده تاریخ که دوستان انجمن در پی آنند، جدای از اخلاق راه به جایی نخواهد برد و بی‌تردید معلمان راستین تاریخ برترین آموزگاران اخلاقند.

تدوین، نگهداری و در صورت صلاح‌دید نشر عمومی گزارش دقیق، مصور و همراه با جزییات این رویداد؛ از چگونگی حضور استادان پیشکسوت در کنگره گرفته تا نام غذاهایی که در این دو روز با آن از میهمانان پذیرایی شد، از نام و نشانی تالارهای محل تشکیل نشست‌ها گرفته تا خاطرات ناب برگزار کنندگان.

درنگی در باره واژه فرانسوی “کنگره” و امکان‌سنجی جایگزین کردن یک واژه فارسی تاریخی به جای آن برای گردهمایی‌های بزرگ آینده.

۱۰ شهریور ۱۴۰۲

راههای ارتباطی با انجمن ایرانی تاریخ

پایگاه رسمی انجمن ایرانی تاریخ

http://www.is-history.ir

کانال تلگرام انجمن ایرانی تاریخ

https://t.me/ishistory

اینستاگرام انجمن ایرانی تاریخ

https://www.instagram.com/ishistory_ir

انجمن ایرانی تاریخ در پیام رسان ایتا

https://eitaa.com/ishistory

انجمن ایرانی تاریخ در پیام رسان بله

https://ble.ir/ishistory

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *