بسمه تعالی
گزارش نشست علمی
حضور هخامنشیان در شمال شرق ایران
(بر اساس یافتههای جدید باستانشناسی محوطه تاریخی ریوی)
از طرف «انجمن ایرانی تاریخ شعبه خراسان شمالی» و با همکاری«اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی» و «اداره کل کتابخانههای عمومی» استان خراسان شمالی و با حضور دکتر محمدجواد جعفری از اداره کل میراث فرهنگی و امید سپهری راد به عنوان دبیر علمی نشست و حضور اساتید، دبیران و علاقمندان به دانش تاریخ در روز یکشنبه هشتم مرداد ماه 1402 ساعت 20-18در محل سالن اجتماعات کتابخانه علامه دهخدا بجنورد برگزار شد.
آقای دکتر جعفری طی دو بخش، به ارائه یافتهها و دستاوردهای تحقیقات خود و ذکر شواهد و یافتههای جدید باستانشناسی در خصوص حضور هخامنشیان و سلسلههای قبل و بعد از آنان در شمال شرق ایران مبادرت کرد.
در بخش نخست، به معرفی پروژه محوطه تاریخی ریوی واقع در شهر آشخانه، جغرافیا، پیشینه پژوهش و نتایج حاصله از باستانشناسی این محوطه پرداخته و خاطر نشان ساخت که محوطه تاریخی ریوی، به وسعت 110 هکتار، توسط دکتر نگهبان کشف و به شماره 720 در تاریخ 1346 ثبت فهرست آثار ملی شده است. دکتر جعفری اظهار داشت که در سال 1391 فصل جدید باستانشناسی شروع شده و در این دوره از کاوشها مشخص شد که تپه ریوی از سایتهای ارزشمند درباره ماد و هخامنشی در شمال شرق ایران هستند. مدیر پایگاه ملی میراث فرهنگی محوطه تاریخی ریوی در ادامه بحث، به نه فصل کاوشهای انجام شده در ریوی و دستاوردهای هر فصل پرداخت.
در بخش دوم، دکتر جعفری به طرح مبحث وضعیت حضور هخامنشیان در شمال شرق پرداخت و ضمن تبیین گاهشماری ادوار تاریخی ایران باستان به معرفی و توضیح شواهد و مدارک یافت شده در کاوشهای تپه ریوی، که موید حضور سلسههای ماد تا اشکانی و با تاکید خاص دوره هخامنشی بودند، مبادرت نمود. وی تاکید کرد که در مجموع، سفالهای به دست آمده از ریوی و موارد ملموس یافت شده در نرگس تپه دشت گرگان و مطالعات انجام یافته در دشت فاروج، شیروان، تپه نادری، یام، دوین، تپه گلور در شیروان، دشت اسفراین و بقایای دژهای یافت شده در این محوطهها، شواهد استقرار مادی و هخامنشی بوده و موید حضور هخامنشیان در شمال شرق می باشند.