در ابتدا دکتر پوریا اسمعیلی، مدرس گروه علوم تاریخی دانشگاه رازی به عنوان دبیر جلسه به معرفی سخنرانان پرداخت و راجع به موضوع مورد بحث نیز مقدمهای را بیان کرد. سپس دکتر رمضان محمدی ضمن پرداختن به اهمیت موضوع نشست و اطلاعرسانی در این زمینه، مراکز مهم علمی استان قم در خصوص تاریخ اسلام و الهیات و معارف اسلامی را معرفی، اهداف، شرایط فعلی، تأثیرگذاری، امکانات و ساختار علمی هر کدام مانند: پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع)، پژوهشکده قرآن، جامعه المصطفی (ص) العالمیه، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، حوزه علمیه قم، مؤسسات و مراکز تخصصی شیعهشناسی، علم کلام و قرآنی را به تفکیک شرح دادند. همچنین به نحوه همکاری محققان با این مراکز اشاره کردند. در ادامه نیز به مجلات علمی، مرکز نور، کتابخانههای بزرگ و تعداد منابع تاریخی و قرآنی در قم پرداختند. زان پس، فعالیتهای گسترده پژوهشگاه حوزه و دانشگاه را توضیح دادند و دانشنامهها و تألیفات این مرکز بزرگ را معرفی نمودند. ایشان خرافهزدایی از تاریخ اسلام و تفسیر گسترده و علمی قرآن کریم را از وظایف مهم این مراکز دانستند که در این زمینه محققان متعددی آثار برجستهای را پدید آوردند.
در ادامه، دکتر طلعت دهپهلوان پس از بیان کاربرد و اهمیت مراکز علمی و فرهنگی اسلامی، به ضعف عملکرد برخی نهادها و مراکز علوم و معارف اسلامی در قم و سایر استانهای کشور پرداختند. ایشان ضمن اظهار تأسف از غفلت در این حوزه از سوی پژوهشگران، اساتید و طلاب علوم دینی ایراداتی را مطرح کردند و خواستار توجه و تلاش بیشتر آنان در حوزههای مختلف پژوهش، تدوین کتاب و مقالات به زبانهای دیگر شدند.
ایشان بر ضرورت تبیین و دفاع از معارف و علوم اسلام و معرفی صحیح اهل بیت علیهم السلام تأکید کردند و اشاره نمودند که در برابر تلاشهای مستشرقان و محققان غرب که به دنبال آسیب رساندن به معارف و علوم اسلامی، به ویژه مکتب شیعه و شخصیتهای بزرگوار امامان هستند، باید هوشیار باشیم. ایشان این نکته را به عنوان یک هشدار جدی مطرح کردند که غفلت و بیتوجهی ما نسبت به مسائل مهم اسلامی، میتواند به سوءاستفاده دشمنان منجر شود.
در همین راستا، دکتر دهپهلوان راهکارهایی را برای بهبود وضعیت موجود پیشنهاد دادند. ایشان بر رسالت بینالمللی نهادها و مراکز علوم اسلامی تأکید کردند و بیان نمودند که این مراکز باید در زمینه تبیین درست آموزههای اسلامی و اهل بیت، معرفی شایسته علوم اسلامی و گسترش تشیع در سطح جهانی فعالتر باشند. ایشان همچنین اساتید و طلاب علوم دینی را به عنوان ادامهدهندگان رسالت معصومین علیهم السلام معرفی کردند و بر لزوم همافزایی و همکاری بین نهادهای مختلف تأکید کردند.
در پایان این نشست، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه تمایل خود را برای همکاری با دانشگاه رازی و انجمن ایرانی تاریخ مرکز استان کرمانشاه در خصوص انجام پروژههای تحقیقاتی اعلام کردند. این همکاری میتواند به تقویت پژوهشهای اسلامی و ارتقاء سطح علمی در حوزههای مختلف کمک شایانی نماید.
(گزارش: دکتر پوریا اسمعیلی)
راههای ارتباطی با انجمن ایرانی تاریخ
پایگاه رسمی انجمن ایرانی تاریخ
http://www.is-history.ir
کانال تلگرام انجمن ایرانی تاریخ
https://t.me/ishistory
اینستاگرام انجمن ایرانی تاریخ
https://www.instagram.com/ishistory_ir
انجمن ایرانی تاریخ در پیام رسان ایتا
https://eitaa.com/ishistory
انجمن ایرانی تاریخ در پیام رسان بله